Ekran kartı kullanıcısı olarak bu donanım parçalarını iyi tanımalısınız. Çalışma prensiplerini ve yapısını iyi bilmek, olası arızaların da önüne geçmenizde yardımcı olur. Ekran kartı tamiri sırasında karşılaşılabilecek arızaları anlayabilmeniz için ekran kartı hakkında bilmeniz gereken birkaç detay vardır.
Bir ekran kartının yaptığı iş düşünüldüğünde, bu ekipmanın ne kadar güçlü olduğu anlaşılabilir. Fakat ne kadar güçlü olursa olsun, yıpratıcı bir görevi olduğu için ömrü de diğer parçalara göre kısadır. Bu noktada kullanım yoğunluğu önemlidir. Fanlar görevlerini yeterli bir şekilde yerine getirmezlerse, ortalama iki yıl içinde ekran kartı arızaları ortaya çıkabilir.
Daha önce ekran kartı satın aldıysanız fiyat yelpazesinin genişliği dikkatinizi çekmiş olabilir. En ucuz model ile en pahalı model arasında fiyat uçurumu olmasının bir sebebi vardır. Ekran kartları çeşitli kapasitelerde üretilirler ve her ihtiyaç için farklı bir ekran kartı bulunur. Örneğin, bazı oyunlar her ekran kartı ile oynanamaz ve özel ekran kartı gerektirirler.
Ekran kartınızda bir sorun varsa, bu sorun bilgisayarınızı da olumsuz etkiler. Bilgisayarınızda yolunda gitmeyen şeyler varsa, bunun sebebinin ekran kartı olup olmadığını anlamanızın pek çok yolu vardır. Sorunlu ekran kartı bilgisayarınızın performansını düşürebilir, oyunları yavaşlatabilir ve film izlediğiniz sırada görüntüler donabilir.
Ekran kartınızda sorun olabileceğinin habercisi olan bazı durumlar şöyle sıralanabilir:
1-Ekranda rastgele beliren renkli desenler
2-Bilgisayarın açıldığı ilk birkaç saniye görünen siyah ekran
3-Bilgisayarın çökmesi
4-Yüksek fan gürültüsü
5-İşlemcinin aşırı ısınması
6-Ekrandaki görüntülerin takılması veya donması
7-Bilgisayarın mavi ekran vermesi
8-“Ekran sürücüsü yanıt vermeyi durdurdu.” gibi sistem hataları