Bilgisayar, içine veriler yüklenilen, istenildiği zaman bu verilerin işlenmesini sağlayan ve tekrar bize ulaştıran cihazlara denir. Günümüzde çok fazla bilgisayar modeline rastlayabiliriz. Donanım ve yazılım özellikleri olarak birbirinden farklı, düşük ya da en iyi performanslı bilgisayarlara rastlamak mümkündür. Normal bir bilgisayar işlemci, RAM, sabit disk, anakart gibi donanımsal parçalarla birlikte içerisine yazılımsal olarak işletim sisteminin yüklenmesi ile oluşur. Bilgisayar performansı demek cihazınızın büyük ölçüde sağlıklı bir şekilde çalışması demektir. Yani kelime anlamı ile herhangi bir bilgisayarın performansı birim zamanında en yüksek işlem sayısı ile ölçülebilir. Yani, bilgisayarınızın bakımı ne kadar iyi donanım ve yazılıma sahipse o kadar yüksek hızda işlemler yapabilir. Bilgisayarların performans değerlerinde ki değişikliğe neden olan birkaç faktör şöyledir:
RAM (Random Access Memory)
Grafik Kartı
İşlemci
HDD (Hard Disk) Yazma ve Okuma Hızı
İşletim Sistemi
Bunların haricinde bir donanımın bir başka donanım performansına yetişmemesi durumu vardır. Buna darboğaz (Bottleneck) denir. Veri aktarımlarında yavaşlama olmasının sebeplerinden biri de budur. Bu işlemler yapılırken yaşanan kayıp, zamandır. Bilgisayar performansı ne kadar yüksek olursa işlem hızı da o kadar yüksek olur. Bilgisayarınızın performans hızını düşüren nedenler arasında
Dll dosya hatası
Mavi ekran hataları
Program uyumsuzluğu
Virüsler
İnternet bağlantı hataları vardır
Bunları en aza indirgemek için bilgisayar bakımı yapılması şarttır. İyi ve hızlı bir donanıma sahip bilgisayar almak için günlerce araştırmalar yaparız. Hem en iyisi hem de en uygununu bulmak için uğraşırız. İstenilen hedefe ulaştıktan sonra yani istediğiniz bilgisayarı aldıktan sonra bilgisayarın bakımını yapmak ve cihazınızı korumak en önemli önceliğiniz olmalıdır. Fakat pek çok kullanıcı bilgisayar bakımını nasıl yapacağını bilmiyor. Bilgisayar bakımı denilince akla ilk gelmesi gereken bilgisayarın yavaşlamasına neden olan unsurları temizlemektir. Gereken düzenlemeler ve temizlemeler yapıldığı takdirde bilgisayarınızın performansı artar. Bilgisayarınızı daha güvenli ve hızlı bir şekilde kullanmak için bilgisayar bakım yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Bunlar:
Gereksiz ve aynı olan dosyaları silmek
Disk birleştirme yapmak
Sürücünün güncellemelerini düzenli olarak kontrol edip, yapmak
Sistem kayıt defterlerini temizlemek
İnternet tarayıcınız ile ilgili olan çerezleri temizlemek
Cihazınızın performansını düşüren bir başka neden de yanlış ve eksik yüklenen sürücülerdir. Bilgisayarınızın hızını ve performansını doğrudan etkiler ve bilgisayarı yavaşlatır. Diz üstü ya da masaüstü bilgisayarlarının fanlarının tozlanması da ayrı bir neden olabilir. Tozlanma sonucu donanım parçaları ısınır ve yavaşlamaya sebebiyet verir. Bilgisayarın işlemcisinin ve grafik kartlarının termal macunları azalmış durumda olabilir. Bu parçalar olduğundan daha fazla ısınarak hızının düşmesine yol açar. Termal macunlar kontrol edilerek azalan parçalara tekrar uygulanmalıdır.
Sürekli dosya atılan bilgisayarınızın sabit diski yavaşlatacağından dolayı disk birleştirme uygulamasını düzenli bir şekilde yapmalısınız. Anakart ile RAM arasında frekans uyuşmadığı takdirde bilgisayarınız da sorunlar meydana gelebilir. Birbirine uyumlu donanımların olması bir başka dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bilgisayar bakımı açısından donanımsal çözümler bunlardır. Performansı etkileyen en önemli nedenlerden biri de virüslerdir. Bilgisayarınıza bulaşan virüslerin temizlenmemesi sistem dosyalarınıza, programlarınıza ve kısaca bilgisayarınıza ciddi zararlar verebilir.
Ayrıca arka planda ne kadar çok program çalışırsa bilgisayarınızın hızı o kadar düşer. Geri planda çalışan programlarınızı kapatabilirsiniz. Bu programlar genelde bilgisayar açıldığında otomatik açılan programlardır. Bilgisayarınızı düzenli olarak kullanıyorsunuz arada mutlaka yeniden başlatın. Bilgisayar bakımının en önemli çözümleri bunlardır.